Hoppa till innehållet

Upphandlingsfusket: Min granne säljer säkerhetsnycklar till dubbla priset

I min pågående granskning upptäcker jag att min tidigare granne i Hudiksvall säljer säkerhetsnycklar till kommunen – till dubbla priset. Trots att det har gått över ett år sedan inköpen på miljonbelopp gjordes så hittar jag dock inga användare av nycklarna.

Jens Nylander
3 minuters läsning
Upphandlingsfusket: Min granne säljer säkerhetsnycklar till dubbla priset
Jag ringer min tidigare granne som står på fakturan.

Hudiksvalls kommun, "Glada Hudik", tecknar i oktober 2022 avtal med leverantören Pointsharp för att ha möjlighet att använda säkerhetsnycklar, en USB-enhet med PIN-kod, som används för att logga in på datorer. Två månader senare kommer miljonfakturorna och jag överraskas över att en tidigare granne till mig i Hudiksvall dyker upp som säljare. Några användare av nycklarna hittar jag inte.

Feitian ePass FIDO2 NFC USB-A SecurityKey – K9
Så här ser ett exempel ut på en säkerhetsnyckel, detta av märket Feitan och modellen K9 som är populär hos kommunerna.

När jag söker kontakt med IT-samordnaren som skrivit under avtalet och genomfört inköpen på kommunen får jag besked via växeln att personen har slutat. När jag söker vidare hos inköpsavdelningen har de problem att hitta dokumenten så jag kontaktar den gamla grannen och säljaren som skickar kommunen kopia av avtalen och först sen får jag materialet.

Hudiksvalls kommun saknar dokumentation för inköpen.
"Vän och vän, Hudiksvalls kommun är jag kundansvarig för men jag vill inte påstå att jag är vän med IT-samordnaren", säger Pointsharp kontakten som inte riktigt kan minnas köpet.

Avtalet som undertecknats av IT-samordnaren har en prisbilaga där det går att utläsa att en säkerhetsnyckel motsvarande Feitan K9 ska kosta 405 kr per styck. Kommunen bestämmer sig för att betala mer än avtalet och beställer 3700 stycken på en gång för 450 kr per styck totalt 1 665 000 kr plus frakt 550 kr plus mervärdesskatt. Därefter fortsätter fakturorna komma och efter 12 månader har kommunen betalat 2,5 miljoner kronor.

Första fakturan jag hittar är på 2,1 miljoner kronor och kommunen betalar mer än avtalet som dessutom handlar om en otillåten direktupphandling.

Otillåten direktupphandling - risk för dryga böter

En otillåten direktupphandling är när man ingår avtal med en leverantör utan att annonsera enligt upphandlingslagen. I Hudiksvall har man gjort en direktupphandling av ett avtal med tillhörande prislista utan konkurrensutsättning för att direkt efteråt lägga beställningar för miljonbelopp.

Jag frågar advokaten och experten inom offentlig upphandling och konkurrensrätt, Markus Garfvé:

"Oerhört provocerande att se att man direktupphandlar ett avtal för att senare köpa produkter för miljoner när det finns tydliga regler kring hur det ska upphandlas och konkurrensutsättas.", säger Markus Garfvé.

Jag försöker få kommunen att skicka mig upphandlingsdokumentation hur upphandlingen och affären gått till vilket är ett krav enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) men får efter flera påstötningar inget material men jag får däremot ett avtal från 2012 och de menar att avtalet från 2022 är ett tillägg.

Jag granskar avtalet från 2012 som inte ens är undertecknat mellan en annan leverantör och jag konstaterar att kommunen blandat ihop leverantörerna.

Betalade miljoner - "Jag har inte sett några säkerhetsnycklar"

Jag ringer runt till olika tjänstemän inom kommunen för att höra om de fått någon säkerhetsnyckel nu när det gått över 1 år sedan de köptes in.

"Jag har inte sett röken av några säkerhetsnycklar och ingen av min personal har några. Vad sa du att dom kostade ?", säger en tjänsteman som chockas när jag säger att det handlar om 2,5 miljoner kronor.

Jag fortsätter undersöka saken men ingen har sett till säkerhetsnycklarna som kostade miljoner. Jag frågar inköpsavdelningen:

"Införandeprojektet är pågående. Alla säkerhetsnycklar är ännu inte i bruk", säger tjänstemannen via e-post.

Nära dubbelt så dyrt som andra kommuner

Jag ringer till Pointsharps konkurrenter för att höra om 450 kr för en säkerhetsnyckel är ett rimligt pris.

"Det låter sjukt dyrt, vilken kommun har betalat det ? Vi tar 299 kr för styckvisa beställningar av säkerhetsnycklar.", säger säljaren hos konkurrenten Svensk e-identitet när jag ringer.

Jag kontaktar en mängd kommuner som köpt smartkort eller säkerhetsnycklar för att gå igenom inköpen. Jönköpings kommun har köpt säkerhetsnycklar just från Svensk e-identitet som kostade 249 kr / styck.

Jag frågar säljaren på Pointsharp varför priset till Hudiksvall var så högt:

"Det handlar om vilken standard som stödjs och vilken teknik man använder", säger säljaren som inte vill prata mer om sin affär med kommunen.

Lokala tidningarna rapporterar - chef anlitade sitt syskonbarn

Under sommaren 2023 skriver lokala tidningar att en chef hos Hudiksvall kommun anlitat sitt syskonbarn.

Jag får via en av mina källor ett tips när jag är på väg att avsluta artikeln och inser att jag behöver gräva ännu djupare i min egen kommun.

ai-kommunkartläggning

Rekommenderade artiklar

Medlemmar Publikt

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget

Akademiska sjukhuset i Uppsala köper system för strålningsbehandling för 2,9 miljoner kronor från ett bolag som saknar F-skatt. Vd har nyss dömts till fängelse för bland annat misshandel. Nu försöker man lösa strulet genom att starta ett nytt bolag snarlikt namn.

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget
Medlemmar Publikt

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon

Malmö Leasing AB har haft svårigheter senaste tre åren att betala skatter och avgifter i tid enligt revisorn. Under senaste året köper bolaget med 6 anställda personalresor för kvarts miljon kronor.

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon
Medlemmar Publikt

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner

Jag hittar dom dyra besöken på slotten och herrgårdarna och fakturorna från de extraknäckande offentliga anställda som kostar Skolverket enligt beräkningar över 40 miljoner kronor årligen.

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner