Hoppa till innehållet

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget

Akademiska sjukhuset i Uppsala köper system för strålningsbehandling för 2,9 miljoner kronor från ett bolag som saknar F-skatt. Vd har nyss dömts till fängelse för bland annat misshandel. Nu försöker man lösa strulet genom att starta ett nytt bolag snarlikt namn.

Jens Nylander
2 minuters läsning
Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget

Akademiska sjukhuset i Uppsala köper system för strålningsbehandling för ett miljonbelopp från ett bolag som saknar F-skatt. Vd:n har nyss dömts till fängelse för bland annat misshandel. När systemet för 2,9 miljoner kronor levererats två år senare, 2022, har vd:n för tvåmansföretaget hunnit bli dömd till fängelse igen.

Efter 10 miljoner kronor i betalningsanmärkningar, strul med redovisningen under 15 års tid och återkallad F-skatt har man ändå lyckats sälja till även till bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs Sjukhus.

Nu har säljaren i tvåmansföretaget startat ett nytt bolag med snarlikt namn och börjat flytta över faktureringen. Under tiden döms vd:n en fjärde gång.

Beställningen på 2,9 miljoner kronor görs 2 månader efter fängelsedomen.

Under 15 år har misskötseln pågått

Under 15 år har tvåmansföretaget haft problem att redovisa moms och arbetsgivaravgifter till Skatteverket och revisorn har varje år haft en rad allvarliga anmärkningar. Jag läser igenom det senaste offentliga beslutet från Skatteverket som beskriver att bolaget inte lämnat moms- och arbetsgivardeklarationer.

Tidigare chefen - "chockad"

Avtalet med leverantören är undertecknat av Peter Karlsson dåvarande förvaltningschef för varuförsörjningen hos flera regioner. Idag är Peter styrelseledamot i SKR:s, Sveriges Kommuner och Regioner:s, bolag Adda samt ansvarig för digitalisering hos Region Stockholm.

Jag ringer Peter Karlsson för att fråga om några leverantörskontroller gjordes när han var chef och han svarar:

"Ja det gjordes kontroller"

Jag berättar att leverantören inte haft något godkännande om F-skatt sedan 2017 och misskött redovisningen under 15 år och att vd:n suttit i fängelse vid två tillfällen under tiden. Det blir tyst i telefon och en chockad Peter Karlsson säger:

"Vad fan ska jag säga, jag måste smälta det här"

Startar nytt bolag med snarlikt namn - undviker kontrollerna

När jag kontaktar beställaren på Akademiska sjukhuset får jag höra att något nytt bolag med liknande namn ska ta över verksamheten. Jag hittar ett bolag med snarlikt namn registrerat på säljaren i tvåmansföretaget.

Det nya bolaget har fakturerat bland annat Sahlgrenska sjukhuset och Södra Älvsborgs Sjukhus men beställarna har inte noterat att man blandat ihop företagen. Någon kontroll verkar inte alls ha gjorts på någon av leverantörerna.

Jag lyckats tala med en sjukhusfysiker på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som lagt en beställning på radiologiska tillbehör från leverantören:

"Leverantören är såvitt jag känner det enda alternativet vi har för tillbehör, reservdelar, service och support", säger sjukhusfysikern.

Akademiska sjukhuset - tvärtyst

Jag har under flera dagar försökt få svar på frågor från sjukhusets pressavdelning hur leverantörskontroller genomförs men trots flera påminnelser har jag inte fått något svar. Idag låter presschefen, Elisabeth Tysk, för Akademiska sjukhuset meddela att hon är på semester.

ai-kommunkartläggning

Rekommenderade artiklar

Medlemmar Publikt

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon

Malmö Leasing AB har haft svårigheter senaste tre åren att betala skatter och avgifter i tid enligt revisorn. Under senaste året köper bolaget med 6 anställda personalresor för kvarts miljon kronor.

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon
Medlemmar Publikt

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner

Jag hittar dom dyra besöken på slotten och herrgårdarna och fakturorna från de extraknäckande offentliga anställda som kostar Skolverket enligt beräkningar över 40 miljoner kronor årligen.

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner
Medlemmar Publikt

Expressen: "Han avslöjar det ofantliga slöseriet i kommunerna"

Expressen: "Han avslöjar det ofantliga slöseriet i kommunerna"

Expressen: "Han avslöjar det ofantliga slöseriet i kommunerna"