Hoppa till innehållet

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner

Jag hittar dom dyra besöken på slotten och herrgårdarna och fakturorna från de extraknäckande offentliga anställda som kostar Skolverket enligt beräkningar över 40 miljoner kronor årligen.

Jens Nylander
3 minuters läsning
Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner
Jag har hittat huvudvärken, avtalsfusket och extraknäcket, för den nya inköpschefen på Skolverket.

Skolverket betalar årligen ut miljoner till anställda hos andra myndigheter, universitet, högskolor som extraknäcker och får betalt för att bland annat delta i Skolverkets konferenser på slott och herrgårdar. Myndigheten menar att de är tvungna till de dyra lösningarna eftersom Kammarkollegiet står bakom ramavtalen.

De miljoner som går till extraknäcket säger man sig ha en lösning på gång när lönesystemet fungerar igen efter attacken mot TietoEvry. Jag har dock hittat huvudvärken, avtalsfusket, för den nya inköpschefen Peter Norén som jag har intervjuat.

Avtal tecknas efter arbetet är klart

En person anställd inom Polismyndigheten har extraknäckt åt Skolverket från maj 2021 till juni 2022. Fakturan om det jämna beloppet 100 000 kr + moms kommer i april 2023 vilket är nära 2 år efter arbetet påbörjades när personen inte längre arbetar kvar hos Polismyndigheten.

Uppdraget enligt fakturan och avtalet är att genomföra föreläsningar och workshops om skolutveckling i områden med socioekonomiska utmaningar.

Fakturan är daterad nära 2 år efter arbetet påbörjas.

Avtalet är undertecknat 2022-08-01 dvs två månader efter arbetet är slutfört och under punkten som rör ersättning avtalar man "ersättning för uppdraget utgår med högst 100 000 SEK" men något som reglerar ersättning per timme saknas.

Avtalet undertecknas efter arbetet är utfört.

Jag frågar advokaten och experten inom offentlig upphandling och konkurrensrätt, Markus Garfvé, om avtalet som tecknats efter arbetet slutförts och bara innehåller ett takpris och inget timpris.

"Syftet verkar ha varit att köpa in en tjänst per timme och då är det anmärkningsvärt att inte avtala om timpriset", säger advokaten Markus Garfvé.

Extraknäck på arbetstid

Jag hittar hundratals fakturor hos myndigheten mellan 2022-2023 från polis-, universitets-, högeskole- och myndighetsanställda som skickar fakturor på jämna belopp från sina bolag under vad ser ut att vara normal arbetstid.

Jag frågar Skolverket hur man har kontroll att extraknäcken inte redan sker på betald arbetstid hos en annan myndighet, universitet eller högskola.

"Riktlinjerna är att Skolverket strävar efter att det ska ingå inom ramen för personens anställning men ibland är det inte möjligt och då får uppdragstagaren fakturera Skolverket genom sitt eget bolag", säger Peter Norén, inköpschef på Skolverket.

När jag frågar vidare varför det inte är möjligt så får jag förklaringar så som att det kanske är svårt för en annan myndighet, universitet och högskola att skicka en liten faktura. Men tydligen är bara de fakturor man får en bråkdel av kostnaden vilket framgår när inköpschefen berättar:

"Vi har ungefär 400 personer i lönesystemet där vi utbetalar lön åt olika uppdragstagare. Systemet är tyvärr nere just nu på grund av attacken mot Tietoevry", säger Peter Norén när jag undrar vad allt kostar.

Slotten och herrgårdarna kostar årligen över 22 miljoner

Listan är lång över de årliga slott och herrgårdsbesök som Skolverket arrangerar:

Hesselby Slott, Åkeshofs Slott, Ljunglöfska Slottet, Hooks Herrgård, Balingsholm Herrgård, Tammsvik Herrgård,  Grand Hotel Saltsjöbaden, Stora Brännbo, Vår Gård Saltsjöbaden.

Jag har gått igenom Skolverkets resultaträkning för 2023 och summerar ihop över 22 miljoner kronor bara för konferenshyror, transporter och boende. Ovanpå dessa miljoner kommer alla ersättningar man betalat för sin egen personal och extraknäckarna. Konferenserna kostar cirka 4000 kr per dygn och person för konferenshyra, mat och transport.

Jag frågar inköpschefen om det inte finns något billigare sätt att arrangera konferenserna:

"Vi är tvungna att använda statliga ramavtal men om det finns andra behov kan vi köpa annorlunda men det är mera komplicerat", säger Peter Norén inköpschef på Skolverket som snabbt ändrar sig och säger att "vi bör".

Nu planerar Skolverket för en stor konferens på lyxhotellet, The Wood Hotel by Elite, i Skellefteå 10-12 april 2024. Jag granskar fakturan och bokningen och noterar att det handlar om miljonbelopp som överskrider direktupphandlingsgränsen så jag frågar Peter Norén hur man upphandlat:

"Jag måste få återkomma om formerna för konferensen i Skellefteå men det finns säkert en bra tanke", avslutar Peter Norén med att säga.

ai-kommunkartläggning

Rekommenderade artiklar

Medlemmar Publikt

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget

Akademiska sjukhuset i Uppsala köper system för strålningsbehandling för 2,9 miljoner kronor från ett bolag som saknar F-skatt. Vd har nyss dömts till fängelse för bland annat misshandel. Nu försöker man lösa strulet genom att starta ett nytt bolag snarlikt namn.

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget
Medlemmar Publikt

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon

Malmö Leasing AB har haft svårigheter senaste tre åren att betala skatter och avgifter i tid enligt revisorn. Under senaste året köper bolaget med 6 anställda personalresor för kvarts miljon kronor.

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon
Medlemmar Publikt

Expressen: "Han avslöjar det ofantliga slöseriet i kommunerna"

Expressen: "Han avslöjar det ofantliga slöseriet i kommunerna"

Expressen: "Han avslöjar det ofantliga slöseriet i kommunerna"