Hoppa till innehållet

Kommunen till Sitevision: "Lugn nu"

En rad e-post konversationer mellan Sitevision och kommunerna avslöjar förslagen hur konkurrenterna ska hållas undan.

Jens Nylander
2 minuters läsning
Kommunen till Sitevision: "Lugn nu"
Jag har kommit över e-post konversationerna mellan Sitevision och kommunen.

Efter mitt avslöjande att cirka 200 kommuner enligt mina beräkningar har betalat cirka 1 miljard i majoriteten av fallen genom misstänkta otillåtna direktupphandlingar för konsulter och webbverktyget Sitevision berättar nu en av kommunerna som idag använder Wordpress och Sharepoint sin historia:

"Det var för dyrt för en liten kommun som oss. Det var otroligt mycket konflikter under vår upphandling av Sitevision", säger tjänstemannen som skickar mig alla dokument kring den tidigare upphandlingen.

Bland dokumenten hittar jag mängder med e-post konversationer mellan Sitevision och kommunen där Sitevision föreslår att en av deras partners ska skicka kommunchefen olika negativa rapporter om konkurrenter under upphandlingen.

En mängd e-mail följer därefter som handlar om hur Sitevision vill att upphandlingsdokumenten ska utformas så ingen aktör kan konkurrera.

Kommunen ber säljaren på Sitevision att lugna ner sig och att det är bättre att vara vänner just nu.

En annan kommun, Sundbyberg Stad, som genomförde en direktupphandling 2013 har fortsatt att betala fakturorna i 11 år och medger idag via e-post att de känt till att avtal saknats sedan oktober 2023. Tjänstemannen skickar mig en kopia av dialogen mellan kommunen och Sitevision.

Jag frågar Sundbyberg stad om de misstänkta otillåtna direktupphandlingarna:

"Det är väl formulerat i lagen vad som är en otillåten direktupphandling. Sundbybergs stad har inga egna tolkningar på lagen.", får jag som svar via e-post.

Jag har sökt Konkurrensverket som enligt uppgift redan 2020 fått ett ärende om Sitevision upphandlingarna och de låter meddela att de undersöker saken.

ai-kommunkartläggning

Rekommenderade artiklar

Medlemmar Publikt

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget

Akademiska sjukhuset i Uppsala köper system för strålningsbehandling för 2,9 miljoner kronor från ett bolag som saknar F-skatt. Vd har nyss dömts till fängelse för bland annat misshandel. Nu försöker man lösa strulet genom att starta ett nytt bolag snarlikt namn.

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget
Medlemmar Publikt

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon

Malmö Leasing AB har haft svårigheter senaste tre åren att betala skatter och avgifter i tid enligt revisorn. Under senaste året köper bolaget med 6 anställda personalresor för kvarts miljon kronor.

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon
Medlemmar Publikt

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner

Jag hittar dom dyra besöken på slotten och herrgårdarna och fakturorna från de extraknäckande offentliga anställda som kostar Skolverket enligt beräkningar över 40 miljoner kronor årligen.

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner