Hoppa till innehållet

AVSLÖJAR: Kommunens miljoninköp på Blocket blev misstänkt svart affär

Melleruds kommun gjorde en blixtaffär och köpte 8 stycken begagnade elverk på Blocket för 2,1 miljoner kronor till sina äldreboenden.

Jens Nylander
4 minuters läsning
AVSLÖJAR: Kommunens miljoninköp på Blocket blev misstänkt svart affär
Här på en övergiven militäranläggning gör kommunen blixtaffärer för miljoner dessutom står ekonomavdelningen redo att överföra pengarna samtidigt när varorna lastas och ingen verkar misstänka något.

Melleruds kommun gjorde en blixtaffär och köpte 8 stycken begagnade elverk på Blocket för 2,1 miljoner kronor till sina äldreboenden. Leverantören fick pengarna överförda direkt när varorna lastas med en faktura skriven i ordbehandlingsprogrammet Word utan upphandling.

Kommunen säger att leverantören uppgav att elverken kommer ifrån vindkraftsparker men trots påminnelser får kommunen inga service pärmar. Leverantören förklarar själv affären över e-post 10 januari efter artikeln publicerats.

Överlämningen sker i en gammal övergiven militäranläggning nära många vindkraftsparker som haft problem med stölder av kabel, utrustning och elverk. Grannar berättar att de sett lastbilar komma på nätterna i den otillgängliga miljön.

image
4 stycken av dessa elverk blixtköper kommunen för 1 260 000 kr samt fyra mindre för 810 000 kr.

Hur jag upptäckte de misstänkta svarta affärerna - leverantören säger att allt är i sin ordning

Genom att jämföra alla 22 miljoner leverantörsfakturor hos kommunerna med över 200 000 leverantörernas årsredovisningar går det att avgöra om leverantören underlåter att redovisa sina intäkter i sin egen bokföring. Det betyder att leverantören säljer varor och / eller tjänster men det går inte att matcha mot bolagets årsomsättning. I detta fall var leverantörens årsomsättning betydligt lägre än försäljningen bara av elverken till Melleruds kommun.

Efter min artikel publicerades har leverantören tagit kontakt via e-post 10 januari och förklarar:

"Bolaget gjorde 2022 krediteringar på fakturor utställda från tidigare år. Dessa stod i bokföringen som osäkra fordringar och blev 2022 bokförda som förluster.", säger leverantören.

Jag tar kontakt med en revisor och expert för att höra om krediteringar av osäkra fodringar:

"Om osäkra kundfordringar ska realiseras är det en kostnad för bolaget och ska inte bokföras som att intäkterna minskar som leverantören gjort", säger revisorn som vill vara anonym.

Blixtköp - svenska kraftnät varnade om att elen inte räcker till

Kommunen uppger att blixtköpen var nödvändiga eftersom man efter Svenska kraftnät meddelande om att det finns risk för bortkoppling för att elen inte räcker till ville trygga elförsörjningen för sina äldreboenden.

Någon upphandling gjordes därför inte utan kommunen uppger att man hittade en annons på Blocket. Jag har kontrollerat om någon annons fanns på Blocket för den angivna tidpunkten men hittar inga annonser. Kommunen säger sig inte ha sparat någon kopia av annonsen utan har bara en kort e-mail konversation med leverantören.

Möts på övergiven militäranläggning

Leverantören och kommunen bestämmer möte på en övergiven militäranläggning ute i en otillgänglig miljö. Leverantören kommer dit i en lyxbil och elverken är placerade i ett förråd inne på militärområdet. Hela affären går fort och leverantören vill ha betalt direkt vid överlämnandet. Tjänstemännen från kommunen begär servicepärmarna som leverantören ska skicka senare men som aldrig kommer.

Militäranläggningen ligger nära många pågående och avslutande vindkraftsprojekt som haft stora svårigheter med stölder av kabel, utrustning och elverk. Grannar berättar att de sett lastbilar nattetid som sysslat med något och har varit undrade varför någon skulle vara på anläggningen med lastbilar så sent på natten i relativt svår terräng.

När jag besöker anläggningen ser den helt övergiven ut och det finns inte mer än skoterspår i det intilliggande naturreservatet. Här gör man upp en kontantaffär på 2,1 miljoner. Och det är bråttom kommunen måste föra över pengarna direkt.

Det var bråttom att betala kontant direkt vid lastningen så kommunen gör en överföring omgående när man lastat in elverken.
Här på en övergiven tidigare militäranläggning ute i svår terräng hämtas elverken för 2,1 miljoner

Maskerad konversation efter sekretessprövning

När jag begär ut e-post konversationen med leverantören får jag den maskerad på flera ställen efter en sekretessprövning.

Kommunen maskerar flera delar i konversationen med leverantören. Särskilt vad gäller själva köpet.

Bakom leverantören döljer sig tvister

Jag har kontrollerat andra bolag som samma företrädare ägt och det visar sig att samma person drivit ett asylboende på militäranläggningen tidigare. Bakom bolagen hittar jag många tvister som handlar om krav där leverantören inte betalat ut löner, hyra, borttappad bokföring och övriga små mål. Den senaste tvisten är en infekterad hyrestvist.

På väg att köpa ytterligare ytterligare elverk

När jag ställer frågor om leverantören till kommunen 18 december får jag information att man varit på väg att köpa ytterligare elverk av samma leverantör. Jag får kopia på e-post konversationen att leverantören eventuellt får tag på några fler inom kort.

ai-kommunkartläggning

Rekommenderade artiklar

Medlemmar Publikt

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget

Akademiska sjukhuset i Uppsala köper system för strålningsbehandling för 2,9 miljoner kronor från ett bolag som saknar F-skatt. Vd har nyss dömts till fängelse för bland annat misshandel. Nu försöker man lösa strulet genom att starta ett nytt bolag snarlikt namn.

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget
Medlemmar Publikt

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon

Malmö Leasing AB har haft svårigheter senaste tre åren att betala skatter och avgifter i tid enligt revisorn. Under senaste året köper bolaget med 6 anställda personalresor för kvarts miljon kronor.

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon
Medlemmar Publikt

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner

Jag hittar dom dyra besöken på slotten och herrgårdarna och fakturorna från de extraknäckande offentliga anställda som kostar Skolverket enligt beräkningar över 40 miljoner kronor årligen.

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner