Hoppa till innehållet

AVSLÖJAR: Förfalskad årsredovisning lurade IVO och kommunerna

Ett stort assistansbolag som omsätter hundratalsmiljoner har lyckats lura över 70 kommuner och IVO med en förfalskad årsredovisning undertecknad av en kvalificerad revisor som bekräftar att hens namnteckning är förfalskad.

Jens Nylander
2 minuters läsning
AVSLÖJAR: Förfalskad årsredovisning lurade IVO och kommunerna
Ett stort assistansbolag med tillstånd från IVO under den aktuella tidsperioden har förfalskat sin årsredovisning och underskriften från revisorn.

Ett stort assistansbolag som omsätter hundratalsmiljoner har lyckats lura över 70 kommuner och IVO 2021 - 2022 med en förfalskad årsredovisning undertecknad av en kvalificerad revisor som bekräftar att hens namnteckning är förfalskad.

Under tiden 2021-2022 skickar leverantören fakturor för hundratals miljoner till kommunerna utan misstankar från varken IVO eller kommunerna. Bolaget har nu bytt namn och sålt verksamheten till en större aktör på marknaden men bolagets räkenskapsmaterial för 2021-2022 saknas forfarande.

AI-system bakom makabra upptäckten

Det var när mitt AI-system jämförde namnteckningar som revisorer lämnar och den redogörelse en revisor lämnar som begär eget utträde ifrån bolag som den makabra upptäckten gjordes. Två bildexempel får visa. Jag väljer dock att inte publicera den riktiga namnteckningen som jämförs.

Redogörelsen till Bolagsverket varför revisorn begär eget utträde är daterad 2023-06-08 där revisorn säger sig inte fått något räkenskapsmaterial för 2021 och 2022. Samtidigt hittar systemet en underskrift från samma revisor som avviker. Av säkerhetsskäl publiceras inte den riktiga namnteckningen.

Av årsredovisningen 2021 hittar man en namnteckning av revisorn som i AI-systemets bildanalys visar på stora avvikelser mot den riktiga namnteckningen.

Den förfalskade underskriften på årsredovisningen 2021. Det bör även sägas att revisorspåteckning är inte ett normalt förekommande ord hos årsredovisningar så även detta markeras i AI-systemet som avvikande mönster.

Revisorn bekräftar den förfalskade underskriften

När jag ringer revisorn i det tidigare assistansbolaget får jag bekräftat att underskriften är förfalskad. Hen berättar att man försökt bli av med den förfalskade underskriften och årsredovisningen men eftersom den redan fått spridning hos alla informationsbolag har bara Bolagsverket kunnat ta bort den.

Kvar finns årsredovisningen hos alla upplysningstjänster som används av banker, media, journalister och även kommuner och IVO för bedömning av sina leverantörer.

Räkenskapsmaterialet för 2021 och 2022 saknas fortfarande

Bolaget som omsatt hundratals miljoner och säljer sin rörelse i mitten av 2022 till en ännu större aktör har inte lämnat in sin årsredovisning för varken 2021 eller 2022 och har ingen ny revisor.

Bolaget står nu inför begäran om tvångslikvidation av Bolagsverket och jag befarar även pågående brottsutredningar kring både den förfalskade årsredovisningen och avsaknaden av räkenskapsmaterial.

ai-kommunkartläggning

Rekommenderade artiklar

Medlemmar Publikt

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget

Akademiska sjukhuset i Uppsala köper system för strålningsbehandling för 2,9 miljoner kronor från ett bolag som saknar F-skatt. Vd har nyss dömts till fängelse för bland annat misshandel. Nu försöker man lösa strulet genom att starta ett nytt bolag snarlikt namn.

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget
Medlemmar Publikt

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon

Malmö Leasing AB har haft svårigheter senaste tre åren att betala skatter och avgifter i tid enligt revisorn. Under senaste året köper bolaget med 6 anställda personalresor för kvarts miljon kronor.

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon
Medlemmar Publikt

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner

Jag hittar dom dyra besöken på slotten och herrgårdarna och fakturorna från de extraknäckande offentliga anställda som kostar Skolverket enligt beräkningar över 40 miljoner kronor årligen.

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner