Hoppa till innehållet

"Småpengar": 275 miljoner för kontaktannonser

275 miljoner för kontaktannonser. "Tvivelaktiga affärsmetoder" säger en ångerfull tjänsteman men tycker det är för små belopp att bry sig om tills jag berättar hur många som är drabbade.

Jens Nylander
4 minuters läsning
"Småpengar": 275 miljoner för kontaktannonser
Kommuner, regioner, kommunala och statliga bolag har betalat mångmiljonbelopp varje år för kontaktannonser i en tidskrift. "Tvivelaktiga affärsmetoder" säger en ångerfull tjänsteman.

En tidskrift med målgruppen företag, kommuner, landsting och statliga verk har fakturerat 275 miljoner kronor sedan 1995 senast med 58% nettovinstmarginal för kontaktannonser. I över 30 års tid har fakturorna gått till kommunerna och regionerna samt kommunala och statliga enheter och bolag.

"Tvivelaktiga affärsmetoder" säger en ångerfull tjänsteman men tycker det är för små belopp att bry sig om tills jag berättar hur många som är drabbade. Bland annonsköparna finns även branschorganisationen för revisorer och redovisningsbyråer, FAR, som uppger att utredning pågår efter jag ställt frågor om annonsköpen.

Högsta kreditvärdighet, svanenmärkt och årlig revision av tidskriften skriver leverantören men när jag kontaktar annonsköparna, majoriteten kommuner och regioner, finns ett och annat att säga om fakturorna och kontakten med leverantören och någon tidning verkar ingen minnas ha fått av de jag talat med.

En företrädare för en av regionerna bekräftar via sms att någon tidning har man inte fått och man nu inlett dialog med sina jurister.
"Annonssäljaren blev hotfull och otrevlig när jag frågade efter tidningen där de påstådda annonserna ska ha funnits som vi betalat för", säger en tjänsteman på Hagfors kommun som betalat för annonserna men senare väljer att börja bestrida fakturorna.
I slutändan börjar Hagfors kommun bestrida fakturor från leverantören. Även betalda fakturor bestrids.

Minst hälften av kommunerna drabbade senaste året - oftast nya chefer

Minst hälften av Sveriges kommuner har fakturor som betalats till leverantören senaste året men även flera regioner dyker upp och när jag tittat i diariet hos Folktandvården dyker även leverantören upp där med texten ej beställd annons. Namnet på annonssäljaren är samma som alla kommuner uppgivit sig att talat med.

När jag studerar faktura numreringen och till vilken avdelning fakturorna har gått hos kommunerna upptäcker jag att de ofta går till beslutsfattare som är nya på arbetsplatsen och majoriteten är kommuner, regioner, kommunala och statliga bolag och enheter. Jag upptäcker också att leverantören flera gånger har bytt avdelning när en tidigare beslutsfattare börjar ställa frågor om fakturorna.

En nybliven rektor beskriver via e-post hur samtalet gick till med leverantören.

"Jag hade precis börjat som ny rektor och XXX ringde för att "bekräfta att våra uppgifter stämde” och under samtalet googlade jag upp det och deras hemsida såg seriös ut så jag bara bekräftade. Under första året var det ingen av oss som reagerade (även ekonomen var ny då) och när de ringde nästa år så sa jag i telefon att jag inte ville fortsätta varpå jag fick ett svar att de skulle avsluta det ”efter denna period”, efter några månader insåg vi att de inte alls avslutat det och vi försökte ta kontakt med dem men det gick inte. Efter att vi bestridit fakturorna har de lämnat oss ifred."

En annan nybliven rektor i Stockholm beskriver även att hen blev uppringd precis i början av sin anställning.

"Allt kändes fel" - uppger en chef

En chef för närsjukvården i region Östergötland beskriver telefonsamtalet med annonssäljaren hos leverantören.

"Jag kom ihåg samtalet med säljaren och något kändes inte rätt men allt gick så fort", säger en chef för närsjukvården i region Östergötland.

Jag studerar flera orderbekräftelser som leverantören skickat kommunerna och regionerna där det framgår vad de betalar för. En annons med kontaktuppgifter och beskrivning i tidningen och för det ska kommunerna och regionerna betala 6995 kr x 2 = 13 990 kr per nummer av tidskriften dvs. 83 940 kr exkl.moms per år.

"Jag orkade inte bråka och det rörde sig om så lite pengar att jag inte kände det var lönsamt att göra något ytterligare", säger tre olika tjänstemän jag talar med
Exempel på orderbekräftelserna från bolaget bakom tidskriften.

"Vilka som får tidningen kontrollerar vi normalt inte" - säger revisorn

Leverantören uppger att tidskriften är TS-kontrollerad vilket betyder att företaget Kantar ska varje år ska genomföra ett antal kontroller för att säkerställa att verkligen antalet exemplar distribueras till läsarna. Kantar skriver "TS-upplaga standard för seriösa svenska dagstidningar och tidskrifter".

Jag ringer revisorn på Kantar som reviderat tidskriften som beskriver arbetet:

"Jag begär in kopior på fakturor från tryckeriet och PostNord för att säkerställa att man trycker de uppgivna exemplaren och distribuerar dem", säger revisorn.

När jag frågar vidare om kontrollerna och berättar om mina intervjuer med kommunerna och regionerna blir revisorn bekymrad:

"Någon kontroll av att tidningen existerar görs normalt inte och inte heller om tidningen bara skickats till en enda läsare eller adress. Men vid nästa revision ska vi göra en fördjupad revision givet dessa nya uppgifter", säger revisorn.

Någon tidning har de kommuner jag varit i kontakt med inte sett och när de begär en kopia av tidningen från leverantören så utelämnas svar och någon tidning dyker inte upp.

Hagfors kommun begär kopia av tidningen men får vid tillfället inget svar eller kopia av den faktiska tidningen där annonserna ska ha funnits.

Kungliga biblioteket hittar 14 sidor med kontaktannonser i senaste numret

Tryckerier är skyldiga enligt pliktlagen att lämna ett så kallat pliktexemplar av bland annat tryckt material till Kungliga biblioteket och jag hittar där flera av utgåvorna av tidskriften. I senaste numret hittar jag 14 sidor med kontaktannonser och 352 annonsörer.

En källa berättar även att leverantörens samarbete med Stockholms tryckeriet har fungerat bra och att tidskriften planerar att övergå till digitalt format inom kort.

I senast numret hittar jag 14 sidor med annonser där majoriteten är kommuner, regioner, kommunala bolag och statliga enheter.

ai-kommunkartläggning

Rekommenderade artiklar

Medlemmar Publikt

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget

Akademiska sjukhuset i Uppsala köper system för strålningsbehandling för 2,9 miljoner kronor från ett bolag som saknar F-skatt. Vd har nyss dömts till fängelse för bland annat misshandel. Nu försöker man lösa strulet genom att starta ett nytt bolag snarlikt namn.

Vd dömd till fängelse - då gör sjukhuset miljonköp från tvåmansföretaget
Medlemmar Publikt

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon

Malmö Leasing AB har haft svårigheter senaste tre åren att betala skatter och avgifter i tid enligt revisorn. Under senaste året köper bolaget med 6 anställda personalresor för kvarts miljon kronor.

Malmös leasingbolag med 6 anställda köper personalresor för kvarts miljon
Medlemmar Publikt

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner

Jag hittar dom dyra besöken på slotten och herrgårdarna och fakturorna från de extraknäckande offentliga anställda som kostar Skolverket enligt beräkningar över 40 miljoner kronor årligen.

Fakturor avslöjar: Offentligt anställdas extraknäck kostar Skolverket miljoner