Hoppa till innehållet

Myndigheten duckar dubbelfakturering: Upphandlaren - "vilda västern"

En upphandlingskonsult hos myndigheten Post- & telestyrelsen har dubbelfakturerat flera myndigheter genom att rotera runt hos flera bemannings- & kompisföretag som fakturerar olika myndigheter för samma arbetstid. PTS vill inte diskutera men chefen på Länstyrelsen är "förbannad".

Jens Nylander
3 minuters läsning
Myndigheten duckar dubbelfakturering: Upphandlaren - "vilda västern"
PTS vill inte höra om dubbelfaktureringen och avböjer att ens få mina frågor.

En upphandlingskonsult hos myndigheten Post- och telestyrelsen, PTS, har dubbelfakturerat flera myndigheter genom att rotera runt hos flera bemannings- och kompisföretag som fakturerar olika myndigheter för samma arbetstid. Upphandlaren dyker upp på en faktura hos PTS i oktober från bemanningsföretaget Perido på heltid och samtidigt hos Länsstyrelsen 30 mil bort på en faktura från Academic Work på 60% arbetstid.

Efter 2 månader hos PTS via bemanningsföretaget Perido föreslår upphandlaren att det blir mer pengar över till honom om han istället skickar fakturorna till PTS från sitt nystartade företag. PTS genomför en direktupphandling och tecknar avtal med det nystartade bolaget. Efter upphandlaren försökt att skicka en och samma faktura 9 gånger till PTS så föreslår myndigheten att en kompis ska skicka fakturan eftersom upphandlarens bolag inte är registrerat för moms eller F-skatt och det går inte att godkänna fakturorna.

"Företag är nytt för mig och jag visste inte att jag behövde moms- och F-skatt. PTS ville att jag skulle fixa nån som kunde fakturera för både december och januari men att det skulle stå december på fakturan eftersom de var oroade att de skulle bli tilldelade mindre pengar nästa år", säger upphandlaren.

Kompisen fakturerar - "var inte bekväm"

Upphandlarens vän som arbetar på ett it-konsultbolag beskriver att hon blivit kontaktad under december och det var väldigt bråttom att få iväg fakturan till PTS under mellandagarna.

"Jag kände mig inte bekväm att skicka fakturan. Det var otroligt stressigt och bråttom att få iväg fakturan under mellandagarna och han påstod att det bara handlade om decembers tid", säger kompisen och konsulten som aldrig fakturerat PTS tidigare.

Fakturan från kompisbolaget har texten "Upphandlingskonsult December" men upphandlingskonsulten beskriver varför den är så stor.

"PTS ville att det skulle stå december och avse två månader dvs. december och januari så därför är fakturan så stor", säger upphandlaren som ber mig att räkna ut att det faktiskt handlar om två månader.

Jag tittar på fakturan 221 100 kr och jämför med avtalet 670 kr / h dvs 330 timmar som alltså är heltid. Jag frågar PTS om fakturan:

"Konsulten har alltså fakturerat för januari månad i förväg vilket var överenskommet med Theodor", säger PTS i en e-post kommentar som menar att upphandlingschefen Theodor Israelsson har godkänt upplägget.

Dubbelfakturerar Länsstyrelsen - chefen "förbannad"

När jag granskar fakturorna upphandlaren skickat via Academic Work till Länsstyrelsen i Värmland upptäcker jag att konsulten har dubbelfakturerat för samma arbetstid och jag kontaktar en tidigare chef för att höra vad de känner till:

"Han arbetar åt oss till 60% och vi känner inte till att han arbetar åt någon annan myndighet", säger chefen som säger att hon blir förbannad om det visar sig att flera myndigheter betalat för samma tid.

För oktober, november och december fakturerar upphandlaren Länsstyrelsen 104 timmar/månad genom Academic Work. Samtidigt fakturerar ett annat bemanningsföretag,Perido, PTS för samma upphandlare 168 timmar för oktober, 176 timmar för november och genomsnittligt 160 timmar för december (fakturan avser 2 månader).

Perido fakturerar 176 timmar i november för upphandlaren på PTS.
Academic Work fakturerar Länsstyrelsen i Värmland 104 timmar i november för upphandlaren.

Upphandlaren förklarar: "vilda västern" och PTS duckar

Under nästan en timmes intervju med upphandlaren får jag mer insikt om alla uppdrag eftersom upphandlaren verkar hålla sig undan att finnas på internet med en beskrivning över hans erfarenhet.

"Jag har haft uppdrag på många myndigheter, Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Stockholms Stad, Trafikverket och nu PTS", säger upphandlaren som menar att han har omfattande erfarenhet av lagar och regler kring upphandlingar.

Jag frågar vidare om varför upphandlaren hoppar frekvent mellan myndigheterna:

"Jag måste hoppa vidare när jag når upp till direktupphandlingsgränsen och marknaden är tuff och det är rena rama vilda västern där ute", säger upphandlaren.

Jag försöker boka intervju med Petter Öhrn, pressansvarig hos PTS, för att berätta om dubbelfaktureringen som de inte känner till och får tillbaka via e-post att myndigheten inte har något ytterligare att tillägga. Jag frågar återigen om de är helt säkra eftersom jag inte ens ställt mina frågor och får som svar:

"Vi hänvisar till det skriftliga material som du fått.", säger Petter.

Det skriftliga materialet är alltså dubbelfakturorna från upphandlaren som myndigheten inte vill veta något om. Jag har sökt Academic Work och Perido för en kommentar. Upphandlaren förekommer även hos en rad andra bemanningsföretag under 2022-2023.